Szent Corbinianus 725 körül megalapította a bencés kolostorát egy bajor kisvárosban, a mai Freisingben. A kolostor hamarosan komlótermesztésbe kezdett, bár a sörfőzdéjét hivatalosan csak három évszázaddal később, 1040-ben hozták létre amikor Arnold apát hivatalosan is engedélyt kapott a sörfőzésre és értékesítésre. A létrehozott sörfőzde egészen a 19. század elejeig a Weihenstephan kolostor részeként működött, akkor (1803-ban) aztán a bajor állam birtokába került. Azóta is az egyik legrégebbi és legismertebb márkájú sört főzik.
A mai napig is betartják az 1516-os bajor tisztasági törvényt, amely előírja, hogy sört csak víz, maláta, komló és élesztő felhasználásával lehet készíteni.
Az alapításakor a szerzetesek és papok nem igazán tudtak pénzt szerezni másként, minthogy olyan foglalatossággal is foglalkoztak, amely segített a kolostorokat fenntartani, így sokan fordultak a sörfőzés felé. Így alakult ki a Weihenstephan Brewery is.











